Domácí sirup z libovolného ovoce

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rmxz-Wcal-g]


 Jestli máte vlatsní zahradu, znáte to taky. Urodí se ovoce, jíte ho ke svačinĕ syrové, zaváříte, zapékáte, vyrábíte marmelády, ale na stromech je ho pořád víc než dost a vám už docházejí nápady. Vlastnĕ z každého druhu se dá udĕlat výborný domácí sirup. Jak? Čtĕte dál a dozvíte se to.



Potřebujeme: 2kg rozmačkaného ovoce podle vaší chuti, 2l vlažné vody, 120g kyseliny citronové, cukr.


Postup: Ovoce si ve vhodné velké nádobĕ rozmačkáme. Na 2kg této hmoty přidáme 120g kyseliny citornové a zalijeme 2l vlažné vody. Zavážeme, nebo přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin ustát. Druhý den hmotu přecedíme přes jemné sítko, a pokud chceme mít v sirupu ovocnou dřeň, můžeme přes sítko propasírovat. Na 2l šťávy přidáme 2kg cukru. Pečlivĕ promícháme a opĕt necháme ustát do druhého dne. Nezahříváme! Cukr se rozpustí sám, varem bychom zničili vitamíny. Následující den plníme do vypařených sklenĕných lahví. Nezavařujeme, skladujeme v suchu a temnu. Před použitím sirup prostřepeme. Případné zakalení není na škodu...


POZOR! Teoreticky můžeme použít i plastové, ale sirup v nich snadno kvasí... Sklo s dobře přiléhavým víčkem se mi osvĕdčilo nejlépe.

Komentáře

Oblíbené příspěvky